Vilket jobb passar dig?

Statist:
Vem som helst kan bli statist och det kan vara ett lönande såväl som roligt extraknäck för den som kan undvara en halv dag eller mer. Det spelar oftast ingen roll hur man ser ut. Det bästa är oftast att se ut som folk gör mest. Skönheten spelar ingen roll, utan oftast är det vanliga och naturliga personer som söks, även om det givetvis varierar per uppdrag. Statstjobb kan handla om allt från att vara del i en folkmängd, till att verkligen få agera på scen. En statist får dock sällan några längre repliker även om det händer ibland, i gengäld krävs det ingen teaterutbildning för att få jobben. Det enda som behövs för att lyckas som statist är en vilja att agera inför en kamera. Olika uppdrag ger olika arvoden. En normal ersättning för ett statistuppdrag är mellan 300 och 1 000 kr per tillfälle för TV-produktioner. Reklamfilmen är mer lukrativ. Här är betalningen mellan 5 00 kr och 25 000 kr beroende på omfattning. De snålaste uppdragsgivarna är ofta musikbranschen. Där betalas det sällan ut några pengar för medverkan i musikvideos.

Skådespelare:
Nästan alla skådespelare har en utbildning bakom sig. En bra början är därför att söka sig till utbildningar eller teatersällskap. Hos oss kan du som erfaren statist få enklare skådespelarejobb. Oftast brukar man då prata om avancerade statistroller. För att få riktiga skådespelarejobb krävs nästan alltid en utbildning.
Olika uppdrag ger olika arvoden. Skådespelarejobb följer oftast Teater förbundets (TF) avtal för lön.
En avancerad statistroll ger oftast mer lön en vanliga statistjobb.

Här har vi listat några utbildningar.
Studiefrämjandet, Stockholms Elementära Teaterskola (s.e.t), Calle Flygare, Teater Högskolan, Ingesunds Folkhögskola
Läs mer om Amatörteater. http://www.abelli.se

Modell:
Som modell kan du visa kläder, antingen som mannekäng på visningar eller i olika mediers (TV, tidningnar) modereportage. Oavsett om du är kvinna eller man har ditt utseende, din längd och din ålder betydelse för dina möjligheter till många jobb.
Det finns olika sorters modeller och arbetsuppgifterna kan variera mycket. Mannekänger modeller som visar kläder för återförsäljare, press och allmänhet på modevisningar av olika slag. Fotomodeller blir fotograferade i en studio eller i naturlig miljö för reklambilder, TV/film-reklam, tidningsreportage med mera. Deras arbete pågår året runt. Många anställer också reklammodeller, som i stort sett kan vara vem som helst mellan 0 och 100 år. Reklammodeller används i olika reklam-sammanhang då det behövs olika personlighetstyper som exempelvis en äldre kvinna, en liten pojke eller en person med arikanskt utseende. Att vara reklammodell är ofta enbart att betrakta som en bisyssla. Många kombinerar modellyrket med andra jobb, eftersom mycket få personer kan försörja sig på att enbart vara modell.

Eventpersonal:
Event ordet är hämtat från engelskans ord för evenemang eller händelse och är ett specialarrangemang som ett led i en marknadsföring (reklam). Ofta sker eventet med inslag av stämningshöjande umgänge med underhållning och catering av mat och dryck. Eventjobb kan vara väldigt varierande typer av olika jobb. Här kommer några exempel:

Värd eller värdinna för en monter på en mässa.
Visa upp skidor på ett Event i Åre.
Vara bartender under ett Event för ett företag.
Dela ut gratis tidningar för DN.

Det finns 100-tals olika Event-jobb. Jobblängden varierar också från några timmar till flera återkommande dagar. I vissa all även veckor. Lönen är också varierande men oftast enligt avtal.


TV-Publik:
Publiken är en oerhört viktig del i hela tv-produktionen - oavsett om den är direktsänd eller spelas in i förväg.
Varje år produceras hundra tals olika tv program som behöver tv publik. Vissa program är populära och där tar ofta platserna slut snabbt då gäller först till kvarn..

Bakom kameran/Crew:
Hos oss hittar du också jobb bakom kameran. Det kan vara allt från fotografer, scriptor till någon som kan köra en bil och laga kaffe på inspelningen.